Yuso biedt steeds dynamische energiecontracten aan met een prijsformule gebaseerd op de day-ahead groothandelsprijzen.

Yuso klanten betalen of ontvangen dus elk uur een andere prijs voor hun stroom. Dat lijkt misschien complex, maar zo zit het elektriciteitssysteem en de prijs van elektriciteit op de groothandelsmarkt nu eenmaal in elkaar. Op elk moment is de vraag naar elektriciteit en de beschikbare energieproductie verschillend. Bijgevolg is ook de prijs op elk moment anders.

Groothandelsmarkt


De dynamische prijzen per uur komen tot stand op de groothandelsmarkt, waar alle participanten, waaronder Yuso, dagelijks en 7 op 7 hun vraag- en aanbodcurves indienen. Door deze curves voor elk uur samen te leggen, komt de evenwichtsprijs tot stand. Dit is voor dat uur de dynamische prijs.

Doordat deze dynamische prijzen rekening houden met de vraag en het aanbod van stroom van onze omliggende landen, biedt dit proces de garantie dat de prijsimpact van een tekort in ons land ingedekt wordt door import uit de buurlanden. Zo komen dynamische prijzen voor België tot stand in een proces van marktkoppeling dat zo goed als heel Europa omvat: de Single Day-ahead Coupling (SDAC).

Onzekerheid vs. risicopremie


De facto houdt een keuze voor dynamische prijzen in dat je aan een variabele prijs kan inkopen, die dus per definitie niet vooraf vastligt.

Dynamische prijzen weerspiegelen wel steeds de actuele elektriciteitswaarde. Vaste contracten daarentegen bevatten steeds een risico-opslag om het risico voor de leverancier op prijsfluctuatie af te dekken. Yuso rekent dergelijke premie niet, u krijgt de actuele prijs van stroom.

Kostenbesparing


Dynamische energiecontracten bieden aanzienlijke mogelijkheden voor kostenbesparing voor consumenten die hun energieverbruik en -productie kunnen afstemmen op de fluctuerende marktprijzen.

Op deze manier kan uw bedrijf dus zelf bepalen wat uw energiefactuur zal inhouden, door uw verbruik optimaal af te stemmen op deze variabele prijzen. Onze slimme sturingen helpen uw bedrijf om dit voordeel maximaal te benutten. Tegelijk draagt u bij aan de stabilisatie van het net en de verdere integratie van hernieuwbare energie.

Bijdrage aan de energietransitie


Dynamische energiecontracten spelen een cruciale rol in de energietransitie door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen.

De energietransitie heeft als doel meer hernieuwbare energie te gebruiken, en vooral op de momenten dat deze geproduceerd wordt. In het klassieke, op fossiele brandstoffen gebaseerde energiesysteem werd de productie op de vraag afgestemd. Met steeds meer hernieuwbare energie dient het omgekeerde te gebeuren: de vraag dient afgestemd te worden op de productie. Dynamische energiecontracten zijn een belangrijk instrument om dit te realiseren.